Scenariul demisiei președintelui cu șase luni înaintea încheierii oficiale a mandatului a fost unul luat în calcul la Palatul Cotroceni, susține Traian Băsescu. Președintele spune chiar că a discutat această variantă cu „anumite instituții ale statului”, fără însă a le nominaliza: „Nu mi-a fost ușor să iau o decizie de a spune că nu voi demisiona, pentru că, moral, ai un șoc. Am avut și această variantă în analiză și nu vă ascund că am discutat-o cu anumite instituții ale statului”, a arătat Băsescu astăzi într-un interviu la „Adevărul LIVE”.
Decizia sa finală a fost rămânerea în funcție. Justificarea: „O demisie nu ar fi dat nicio șansă candidatului Opoziției la Președinție. (…) Guvernul stabilea data, în maximum 90 de zile. În luna august cu siguranță am fi avut alegeri.”
Argumentul principal invocat de șeful statului pentru păstrarea funcției în ciuda solicitării politice a Parlamentului este nepregătirea partidelor de dreapta pentru alegerile prezidențiale în acest moment. „Era nepregătită dreapta. Uitați-vă că nici azi nu au candidat unic. Am avut în vedere și acest lucru. Probabil aș fi fost mai blamat pentru ce i s-a întâmplat fratelui meu pentru că nu am avut tăria să spun „asta-i legea”. Pentru mine cel mai ușor era gestul demisiei care mă elibera de atacuri. Ar fi fost considerată în fază inițială un lucru demn, apoi reproșul că am sacrificat dreapta pentru imaginea mea ar fi fost unul din reproșurile puternice”, și-a justificat Băsescu decizia finală.
În 2007, președintele Băsescu a anunțat o tentativă similară – „demisia în cinci minute” de la suspendare – revenind ulterior asupra demisiei cu argumentul că se pregăteai un act normativ prin care niciun șef de stat demisionar nu mai putea candida pentru cea mai înaltă funcție în stat.